Een Harp onder de Riem 2023

Een project van Music in the making

2023: 1 t/m 31 juli Amsterdam

In juli 2023 vindt de vierde editie plaats van Een Harp onder de Riem: hét muziekimprovisatiefestival van Nederland! Dit muziekfeest vindt plaats in de Mozes & Aaronkerk aan het Amsterdamse Waterlooplein.

Loop de hele maand gratis binnen tussen 12.00u – 16.00u. Luister naar muziek die één op één geïnspireerd wordt op jouw verhaal of dat van een van je medebezoekers. Ontvang een waanzinnig en uniek persoonlijk muziekstuk. Hoor hoe een nieuwe compositie tot stand komt. Word onderdeel van het muzikale dagboek van Amsterdam.

Luister ook naar andere muziekstukken op dagelijks wisselende instrumenten. Hoor hoe elke dag twee musici op basis van alle verhalen en improvisaties een nieuwe compositie maken en deze uitvoeren en vastleggen. Op maandag 31 juli klinkt tijdens het slotconcert het volledige muzikale dagboek van de stad.

Reserveren voor een één op één concert is niet nodig. Je kunt gewoon binnenlopen. Wil je toch graag reserveren, om zeker te zijn van een plekje of omdat je een druk schema hebt? Klik dan op de button hieronder.

4 t/m 31 juli 2023:
Elke dinsdag t/m zaterdag
12.00u – 15.00u Eén op één muziekimprovisaties

(vrijdags vanaf 13.00u)
15.00u – 15.45u Compositie Challenge
15.45u Uitvoering nieuwe compositie

Tijdens Een Harp onder de Riem is alle muziek die gespeeld wordt gloednieuw. Muziek kan over van alles gaan. Daarom vraagt de muzikant: Waar mag ik voor jou over spelen? Op jouw antwoord volgt een muzikale improvisatie. Een muziekstuk speciaal voor jou.

Elke dag wordt er door twee musici een nieuwe compositie gemaakt. Hier komen alle één op één concerten van die dag in terug. Dit heet de Compositie Challenge. Zo ontstaat het muzikale dagboek van Amsterdam. Dit muzikale dagboek wordt opgenomen en is hieronder te beluisteren en te bekijken. Ieder weekend worden deze nieuwe composities ook uitgezonden bij VPRO Vrije Geluiden op NPO Klassiek.

Het complete muzikale dagboek wordt uitgevoerd tijdens het slotconcert 0p 31 juli om 20.00u. Dit is gratis toegankelijk. Reserveren voor het slotconcert is wel noodzakelijk.

De ontvangst van bezoekers voor Een Harp onder de Riem wordt volledig verzorgd door vrijwilligers. Lijkt het jou leuk om een of meerdere dagen in juli gastvrouw of gastheer te zijn? We kunnen je hulp goed gebruiken!

Voor niemand mag er een financiële drempel zijn om te komen luisteren en deel te nemen. Een bezoek aan Een Harp onder de Riem is daarom kosteloos. Wel is er ter plekke gelegenheid om een donatie achter te laten met de pin of contact geld. Deze donatie is nodig om het project te kunnen realiseren. Daarnaast wordt er samengewerkt met het Amsterdams Fonds voor de Kunst, Stichting RCOAK, de gemeenschap van Sant’Egidio, Stichting August Fentener van Vlissingenfonds en Stichting Halbertsma Santee-Thedinga die het festival van onmisbare ondersteuning voorzien.

MUSICI

De één op één concerten worden dagelijks op een ander instrument gespeeld. Tijdens de Compositie Challenge sluit er altijd een gastmusicus aan. Laat je verrassen!

De line-up voor 2023:
4 juli Colijn Buis, piano – challenge met Maripepa Contreras, hobo
5 juli Kate Moore, cello – challenge met Jessie Brevé, basklarinet (helaas afgelast wegens noodweer.)
6 juli Rianne Wilbers, sopraan – challenge met Jornt Duyx
7 juli Tom Sanderman, saxofoon – challenge met Kaspar Kröner, countertenor
8 juli Kaspar Kröner, countertenor – challenge met Peter Tiehuis, gitaar
11 juli Hans Vroomans, piano – challenge met Luca Warmer, zang
12 juli Juan Sebastian Blanco, harp – challenge met Maripepa Contreras, hobo
13 juli Paul vd Calseijde, saxofoon – challenge met Ghaeth Almaghoot, klarinet
14 juli Bianca Bongers, cello – challenge met Raphaela Danksagmuller, duduk
15 juli Konstantyn Napolov, slagwerk – challenge met Bianca Bongers, cello
18 juli Annie Tangberg, cello – challenge met Jessie Brevé, basklarinet
19 juli Roel Hazendonk, piano – challenge met Jessie Brevé, altsaxofoon
20 juli Merel Vercammen, viool – challenge met Jessie Brevé, basklarinet
21 juli Oene van Geel, altviool en Charlotte Basalo, viool – challenge met Kasia Szwed, piano
22 juli Luca Warmer, zang – challenge met Giuseppe Doronzo, bariton saxofoon
25 juli Eef van Breen, trompet – challenge met Eva Tebbe, harp
26 juli Jan Willem Troost, cello – challenge met Erica Roozendaal, accordeon
27 juli Vera vd Bie, viool – challenge met Erica Roozendaal, accordeon
28 juli Mike del Ferro, piano – challenge met Irene Gabarrón, fluit
29 juli Oleg Fateev, accordeon – challenge met Beate Loonstra, harp
31 juli SLOTCONCERT

Een Harp onder de Riem 2023 is een vervolg op de eerdere edities in 2022, 2021 en 2020. In drie jaar tijd werden live bijna 8.000 bezoekers en online 100.000 mensen bereikt.

Over Music in the Making

Livemuziek staat voor contact, kracht en een gemeenschappelijke gebeurtenis om onderdeel van te worden. Music in the Making creëert met Een Harp onder de Riem een laagdrempelige culturele ontmoetingsplek met hoogwaardige livemuziek, een uitnodiging om cultuur in het algemeen en concerten in het bijzonder weer op te zoeken! Een luisterend oor en een plek om gezien te worden en een prachtig muzikaal cadeau te ontvangen. Een podium voor de ontwikkeling van geïmproviseerde muziek in co-creatie van makers en bezoekers. Zo gaan artistieke ontwikkeling, maatschappelijke betekenis en sociale cohesie hand in hand. Lees hier meer over Music in the Making.