Over Beate

“Van klassiek tot cross-over, van impressionisme tot improvisatie, solo én samen: ik ben een allround uitvoerend harpiste en een veelzijdig musicus. Mijn spel kenmerkt zich door overtuiging in iedere noot. Daarbij heb ik oog voor het grotere geheel.
Beleven leidt tot doorgeven; er ontstaat beweging en verbinding. Zo streef ik altijd naar zeggingskracht: muziek als zuurstof voor de ziel en een verbindend middel in de maatschappij. “

Beate Loonstra studeerde harp aan de conservatoria van Utrecht en Londen. Ze behaalde haar master summa cum laude waarbij ze geroemd werd om haar enorme vertelkracht. Beate won prijzen bij diverse (harp)concoursen en speelde bijvoorbeeld op/met November Music, Fresku, het Metropole Orkest en Radio4. Ze improviseert al van jongs af aan en werkt regelmatig samen met componisten om nieuwe muziek tot stand te brengen.

Beate componeert zelf rond actuele thema’s. Een recent voorbeeld hiervan is de compositie “In een ander licht” tijdens de Utrechtse dodenherdenking op het monumentale Fort Lunet 1. Hierbij werden 75 namen van gevallen Utrechters sinds de bevrijding genoemd en 75 fakkels werden aangestoken. Landelijke aandacht kreeg het muziekproject Thuis met DUMS, waar Beate initiator van was. Ouderen in isolement leerden samen een muziekinstrument bespelen. Ook met Music in the Making richt Beate zich op muziek in een maatschappelijke context.